Het bericht gaat over leidende principes. Avaaz geeft mensen mondiaal letterlijk en figuurlijk een stem als het om een betere wereld gaat. Of je nu voor de natuur, het klimaat of de wereldvrede bent, Avaaz rolt campagnes uit waarbij mensen kunnen laten horen wat ze ervan vinden. Het vraagt moed om dat te doen. Er is altijd het verweer dat dit soort acties zinloos zijn. Helpt het nou echt als je een petitie opstelt…? Daarmee sla je toch geen deuk in een pakje boter, zeker niet als het pakje boter in een land staat dat geleid wordt door een dictatoriaal regime. Soms gaat het verweer verder. Het komt voor dat het dictatoriale systeem persoonlijk van zich laten horen, bijvoorbeeld door medewerkers van Avaaz te bedreigen.

Avaaz staat dus voor een betere wereld en hun bericht gaat over de moed – zo je wilt, de kompas – die nodig hebt om daarin koers te houden.

  1. Untrigger
    “Triggers” quickly move us to anger and fear – they steal our best and offer our worst. We all trigger all the time, but if we own our triggers as our own: “that’s my insecurity about x” then we can stop blaming others, stop being trolly, and start acting from love and wisdom.
  2. Listen for wisdom
    When we’re not triggered, we can listen deeply to the perspectives of others, as well as to ourselves – to the emotions of our heart, the reason of our heads, and the intuition of our gut – and we can listen for that quiet voice within that harmonizes all of these things, and suggests wisdom to us.
  3. Be kind AND strong
    Kindness without strength can be cowardice. And strength without kindness can be brutal. We need both love and strength, ‘Yin’ and ‘Yang’, to successfully protect the things we hold precious and in common.
  4. Stop the Gossip, seek the truth
    Fake news, half-truths, smears, and disinformation motivated by emotion and agenda bring out the worst in all of us. People are fundamentally decent, but we are quick to embrace simple demonizations that justify the worst we do to each other. Let’s strive to see the human not the villain, and understand the often complex truth.

De spiegel

Als ik hun maatlat naast mijn eigen gedrag leg, dan zie ik het volgende.

Uit de reflex blijven

Hoe vaak merk ik niet dat ik zelf aansla op iets dat iemand zegt? Hup, in de emotie en dan vanuit de emotie terugschieten. Het overkwam me laatst bij een klant. Gedoe in een project, het maken van afspraken duurden een eeuwigheid, niet reageren op mailtjes… Toen de afspraak die we hadden gemaakt op het nippertje zonder overleg werd afgezegd ging ik binnenshuis uit mijn plaat. De mensen in het projectteam stonden versteld. De altijd-zo-wel-overwogen-externe (dat hoort toch bij de gedragscode?) schoot uit zijn sloof. Ik zie het nog voor me: met heftige aanslagen typ ik iets in de geest van “#@!!!&+)(!!!!grRRTT%%%” en druk furieus op ZEND. En heeft het geholpen…? De afspraak is er uiteindelijk gekomen maar er moest wel wat gerepareerd worden voordat we aan tafel konden.

Als ik in de reflex schiet dan zegt dit alles over mij en weinig over de ander. Als het even kan maak ik een aantekening in mijn professionele logboek. Dit zo uitbarstingen zijn de moeite waard om te onderzoeken. Ze zitten vol informatie over mijzelf, over mijn denkbeelden, aannames en overtuigingen. Een leermomentje zullen we maar zeggen.

Aandachtig luisteren

Naarmate ik minder in mijn eigen bubbel zit kan ik beter naar anderen luisteren. Heel herkenbaar. Ik probeer mijzelf erin te trainen: luister naar wat de ander écht te zeggen heeft en als het kan, vraag net even dieper door dan misschien comfortabel is. Mensen kunnen het ergens niet mee eens zijn maar “neen” kent vele nuances. Aandachtig luisteren sluit naadloos aan bij wat ik meekrijg uit het gedachtengoed van Theory U (met een frisse blik leren kijken), Sociocratie 3.0 (besluitvorming op basis van consent) en Deep Democracy (tuning into the Wisdom of the Crowd.)

Aandachtig luisteren betekent voor mij ook luisteren naar mijn lichaam. Mensen die mij kennen die weten het: soms slaat mijn lichaam aan zonder dat ik weet waarom. De rilling die ik krijg of de traan die ik laat is voor mij een waarheid waar ik naar moet luisteren, want ervaring leert, mijn lichaam liegt niet.

Je rug rechthouden én compassie tonen

Adam Kahane, heeft er een prachtig boek over geschreven. Gaat precies over deze balans. Ik heb hem indertijd horen spreken bij The Impact Hub in Amsterdam, het was een indrukwekkend verhaal dat gelukkig ook op YouTube te vinden is. Klik hier als je zijn TedEx wilt zien.

Houd op met roddelen en weeg je woorden

Maar roddelen is zo fijn! Er is natuurlijk wel een verschil tussen functioneel roddelen en (onbewust) misleidende informatie verspreiden. Ik doe een opdracht voor een grote gemeente en tref bij een printer een interessante poster aan. Het is een waarschuwing: wat zeggen cijfers en wat zeg jij over de cijfers? Als gemeente heb je een bijzondere positie in de samenleving. Als je als ambtenaar naar buiten treedt en met cijfers strooit, dan moet je je realiseren dat je omgeving deze cijfers als waarheid zal zien. Jij bent immers van de overheid, dus wat je zegt of schrijft zal dus wel kloppen. Als je verhaal niet klopt dan heb je een probleem. Vraag maar aan voormalig bewindslieden als Mark Harbers en Menno Snel.

De 3 W’s

Als je aan complexe vraagstukken werkt dat helpt het als je leidende principes in acht kunt nemen. In hun denken over Nieuw Publiek Werken en de Nieuwe Publieke Dienaar houden mijn vakgenoten Willem van Spijker en Frank van Erkel van de adviesgemeenschap Van Vieren een pleidooi voor de 3 W’s: wat je nodig hebt om je staande te houden is Weerbaarheid, Wendbaarheid en Waardengedrevenheid. Waardengedrevenheid: als je het niet meer weet (en dat komt bij complexe vraagstukken nogal eens voor), val dan terug op je innerlijke kompas.

Ontdekkingsreizigers

De meeste fysieke plekken op aarde hebben we als mensheid al bezocht, en als dat niet het geval is dan kan je er donder op zeggen dat er volgende week een autootje met een Google-Earth camera op het dak voorbij komt rijden. Maar als het om taaie organisatorische en maatschappelijke vraagstukken gaat, dan valt er nog genoeg te ontdekken. De innerlijk kompas is onontbeerlijk. In alle verwarring is het soms het enige instrument dat je tot je beschikking hebt.

ennu

maakt werk van ingewikkelde organisatorische & maatschappelijke vraagstukken

Bezoekadres

Paul Schuitemahof 30

1087 EG  Amsterdam

Contact

info@ennuvoordeverandering.nl
+31 06-52458676